Село край Радомир на протест срещу приют за кучета

Животните често ставали повод за катастрофи
12

Жители на радомирското село Владимир излязоха на бунт срещу незаконен приют. Вече 10 години над 350 бездомни кучета се отглеждат в частен имот на входа на селото.

Приютът няма документи, а собственичката твърди, че институциите спъват неговото узаконяване. Според местните кучетата често се разхождали свободно навън, имало и нападнати хора.

"Първо беше един кучкарник, който се намираше над имота. Сега направи и на пътя", каза един от жителите.

Имотът е частен на собственичката с кауза - да помага на бездомните животни. В село Владимир не могат да преброят жалбите до институциите, а съжителството с кучета усложнява ежедневието им. Кучетата често ставали повод за катастрофи.

"В страната има много такива случаи - приюти, които са незаконни и се събират животни от хора, които са с добри намерения. Но в един момент поставят живота на животните в доста рискува ситуация. Не мога да кажа, че условията в един такъв приют са кой знае колко по-добри, отколкото в един общински приют, защото не се съблюдава по никакъв начин прилагане на законодателството", каза Явор Гечев от фондация "Четири лапи" в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че рискът във всеки един момент някой от тези хора, които са недоволни, да отиде и да посегне на животните, е много голям.

"Най-вероятно всеки един от протестиращите има по едно-две кучета. В село Владимир има регистрирани 11 кучета всичко на всичко, от които 3 са на собственичката на приюта, 7 са бездомни и едно единствено е на друг човек. Задължението за контрол за собствениците на кучета е на Община Радомир", допълни Гечев пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира, че всеки един от тези приюти е възникнал по една и съща схема. 

"Човек отива на място, купува си къща, спасява едно-две-три кучета в селото и така почват да му стоварват ненужните животни. Тези приюти не са ефективно решение на проблема с бездомните животни. Всеки един от тях, в който има над 100 животни, изисква огромен ресурс и организация, както и финанси", каза още представителят на "Четири лапи"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
4
 
! Отговори
лапачи преди 3 години
Ама много сладко приказва този симпатяга на четири ЛАПАЧИ. 1. Поинтересувал ли се е колко е беззащитна тази "женица", която може да си позволи незаконен кучкарник от над 300 кучета /или и той е в кюпа/2. Поинтересувал ли се е дали хората от селото се бунтуваха срещу горенето на животни и поради каква причина вече не се извършва тази дейност в селото и какво е струвало на определени жители от селото.3. Защо не премине с колело или пеша и, ако го е страх нека накара децата му да се повозят
10
0
 
4
 
! Отговори
Десислава Борисова преди 3 години
Здравейте, аз съм внучката на покойния дядо Борис Степанов, в чиято къща е изграден този "приют". Написах коментари на страницата на телевизията, която отбелязва протеста. Копирам линкаhttps://bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/195530-zhiteli-na-radomirsko-selo-skochiha-sreshtu-nezakonen-priyut-s-nad-350-kucheta.Ако някой иска да се свърже с мен оставям мейл: domino.desi***abv.bg
9
1
 
2
 
! Отговори
една българка преди 3 години
До Human lives matterда, за теб
8
1
 
2
 
! Отговори
една българка преди 3 години
До Анонименабсолютно си прав!
7
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За пореден път демонстрация за открита социопатия от Явор Гечев и "Четири лапи" - не са важни хората, важни били топките косми, много било похвално, че някаква кукувица тормози цяло село с лудостта си да събира песове. Проблема не бил, че има опастност да бъде нахапан и убит човек, а че разбираш ли някой може да отиде там и да посегне на кучетата!? Докога ще се оставяме на едни либерастки нагледци да ни мачкат? Цялото село да се обедини и да бие шута на кукувицата и любимците й.
6
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че този приют е в пъти по- добър от общинските. Явно стопанката не иска да бута рушвети на общинарите, които я рекетират и затова са спретнали протест. Самите селяци, които протестират със сигурност имат по някое нещастно бълясало куче, вързано на верига до живот и некастрирано, без чип и регистрация...данъци също не плащат. Същите тея селяци, когато роди некастрираното им нещастно куче, пускат потомството по улиците, за да го спасяват хора, като стопанката на приюта.
5
2
 
8
 
! Отговори
*** преди 3 години
Егати и мизерията и мръсотията ужас - 350 кучета ?! И колко от тези животни са кастрирани и въобще тази поне следи ли да не се размножават безконтролно. Накрая на някой ще му писне и ще реши кардинално проблема за съжаление.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук има парична пътечка, а протестиращите се опитват да я прекъснат. Трудна работа.
3
0
 
12
 
! Отговори
От Алепу бийч преди 3 години
Цял Радомир знае че кмета на Радомир дава по 10лв на ромите който работят в София за да карат кучетата в София или на други места по пътя!Не се знае какво става с горките кучета ?
2
14
 
13
 
! Отговори
Human lives matter преди 3 години
АНТИФРИЗ
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е да приберат Гушера и Аустралиеца в този приют,стига са бездомствали из сайта и спамят под коментарите....